Disclaimer

Graag zou ik u kennis laten maken met mijn visie op opvoeden en ontwikkeling. Ik zou u graag vertellen over waar ik voor sta in mijn manier van werken met kinderen.

 

Ik heb mij hierin laten inspireren door verschillende pedagogen, waaronder: Loris Malaguzzi (afkomstig uit Italië), de grondlegger van de Reggio Emilia. Om optimaal volgens zijn visie over opvoeding te werken is voor mij in de gastouder opvang niet haalbaar, toch vind ik het erg interessant en zullen er bepaalde aspecten van het werken volgens Reggio  in mijn manier van werken terugkomen. Ik vind het belangrijk dat het kind blij is, de ouders blij en tevreden zijn, daar wordt ik blij van!

 

Mijn pedagogische (opvoedkundige) benadering van een kind is dat het ter wereld komt als krachtig competent kind, daarmee bedoel ik dat het kind de gezonde drang heeft om te ontdekken en zich te ontwikkelen. De manier waarop een kind zich ontwikkelt is mijn in ziens afhankelijk van het kind zelf, de volwassen opvoeder en de sociale omgeving/ruimte (pedagogen/opvoeders). Door het kind volgen (observeren, kijken en luisteren) zie ik waar het kind is in de ontwikkeling en kan ik handvatten geven om zich verder te kunnen ontwikkelen. Op die manier ondersteun ik het kind in de ontwikkeling. Bijvoorbeeld een kind kan zitten en wil gaan staan, dan reik ik materiaal aan (een kar, stoel, tafel) waar het kind zich aan kan optrekken, zodat het kind kan leren staan. Communicatie met de ouders over de opvoeding en ontwikkeling van het kind vind ik is daarbij essentieel.

 

Ieder kind zich ontwikkelt- en uit zich op vele verschillende manieren; een voorbeeld hiervan is het ene kind zich goed kan uiten in rollenspel en het andere kind tekent graag of knutselt graag. Elk kind is daarin uniek. Door het aanbieden verschillende opvoedmiddelen zoals spelvormen, speelgoed en materialen geef ik kinderen de ruimte en de mogelijkheid zich te ontwikkelen en te uiten op een manier die bij hen past, ieder op zijn of haar eigen wijze.

 

De invloed van de sociale omgeving is ook erg belangrijk. Het omgaan met andere kinderen en opvoeders en huisgenoten. Luisteren naar elkaar en rekening houden met elkaar, jezelf kunnen zijn, respect hebben voor elkaar en elkaar de ruimte geven; zijn aspecten die voor mij belangrijk zijn in het omgaan met elkaar.

 

Bloemennest biedt kinderen de ruimte om te spelen, zich te ontwikkelen, te ontdekken en andere kinderen te ontmoeten. Kinderen ontdekken zichzelf en de wereld om hen heen, door te spelen. Bloemennest draagt bij aan deze ontwikkeling en begeleidt hen samen met u als ouder(s) tijdens deze ontdekkingsreis!